Naturen for bordenden
Marens Minde er som den første af i alt fire nye landsbyer i Nicolinelund anlagt med naturen for bordenden og med det gode fællesskab om natur som omdrejningspunkt.
Vi bor ikke kun i Marens Minde, fordi vi vil nyde naturen; vi vil også gøre en forskel for naturen i egen have og i vores fællesarealer.
Har du passion for det vilde dyreliv, vil du gøre en forskel for biodiversiteten, drømmer du om en vild, dyrevenlig have, og brænder du for det nære fællesskab, så er Marens Minde lige stedet for dig. Vores fællesskab i Marens Minde får snart nye beboere i Marens Gårdhaver, og forberedelserne er i gang til den næste landsby, Christians vang.
Vi lever livet tæt ved havet, tæt ved Tryggevælde Ådal, med højt til himlen, med hundredvis af æbletræer i kvarteret, med skønne, vilde, naturvenlige haver tæt på hyggelige gadekær, grøfter og søer, og med den store, biodiverse eng, som binder os alle sammen med både hinanden og naturen.
Naturen har siddet for bordenden under hele planlægningsarbejdet.
Naturen i det nye landsbyfællesskab
Med sin nærhed til kysten i nord og den unikke Tryggevælde Ådal i syd, vil engen og haverne i den nye del af Nicolinelund udgøre en betydningsfuld naturkorridor og give trivsel for både dyrelivet og de mange nye familier i vores bolig-natur-område.
Ambitionen er at gennemføre en grundig forandring af landskabet fra konventionelt dyrket landbrugsjord til oprindelig, stevnsk natur med flere forskellige biotoper, inspireret af bl.a. den stevnske naturarv – klinterne langs kysten og Tryggevælde Ådal.
Vi ser allerede dagligt havørne, musvåger, tårnfalke og ugler flyve tæt over vores tage, og på vores seneste naturdag har vi allerede registreret over hundrede nye arter, herunder truede arter – trods det, at vores lille landsby er helt nyetableret.
Nu ser vi tydeligt at vores vilde haver og store naturarealer er en succes, og at de gør en forskel for dyrelivet.
Vi giver insekter, dyr og planter en hånd
Vores mål er at skabe et landsbykvarter som et naturparadis – et giftfrit område fuld af liv, oplevelser og nærvær med naturen.
På tværs af generationer er vi – børn, unge, voksne og gamle – fælles om at pleje vores naturarealer. Vi svinger leen, vi arbejder for at gavne dyrelivet både i haver og naturarealerne, og vi har naturdage med spændende aktiviteter og holder bioblitz med landsbyens unger.
Vi dyrker naturvenlige haver med masser af vilde blomster, buske og træer, og vi holder workshops og foredrag til fælles inspiration.
Vi giver en hjælpende hånd til de trængte arter af insekter, dyr, padder, smådyr og planter med nye levesteder. I vores haver anlægger vi små havedamme, kvasbunker, stensætninger og brændestabler, ligesom vi udsår specielle frø af danske, vilde blomster og planter, samt en masse hjemmehørende træer og buske. Alt, hvad der gør godt for naturen, forsøger vi at gøre.
Også vores søer passer vi godt på. Vi har udplantet specielle vandplanter på søbredderne til gavn for både frøer, vandnymfer og mange andre vandlevende dyr. Og vi er så glade for, at blandt andet den truede vandsalamander har fundet vej til Marens Minde.
Vores fællesarealer består af flere naturtyper med hjemmehørende planter i et smukt, bakket englandskab. Snart vokser hele området til med et vildt blomsterflor med græsser og urter og bliver et skønt stille sted at dase, kigge op i himlen og nyde insekternes summen over engen.
Fra vores lille æblelund og vores haver kan vi høste lækre æbler, der bliver til skøn most og dejlige æblekager, som vi nyder sammen ved den årlige høstfest.
Hele området er tilmeldt ’Slip Haven Fri’ under Danmarks Naturfredningsforening og ’Vilde Haver’ under Foreningen Vild med Vilje. Også Landsforeningen Praktisk Økologi hjælper med vores øko-baserede køkkenhaver.
De rigtige samarbejdspartnere
Til sammen vil de naturvenlige visioner og konkrete planer i Nicolinelund give et rigt dyreliv og byde på skønne naturoplevelser lige uden for køkkendøren. Vi gør alt det gode og grønne i tæt samarbejde med Danmarks Naturfredningsforening, Foreningen Vild med Vilje, Praktisk Økologi, Stevns Unesco Verdens arv og så selvfølgelig sammen med de dygtige biologer og landskabsarkitekter, som er tilknyttet Nicolinelund.