fbpx
Mobile Menu Icon

Stevns’ fremtid hedder Arthur og Matti

Arthur og Matti syner ikke af meget, når de dyrker æbleræs med grydeske ned ad den gamle lindeallé på Stolpegaarden.

Men trods deres lidenhed er de to drenge det største, der kan ske for Strøby Egede og for Stevns. De er nemlig en del af de mange nytilflyttede børnefamilier, som de senere år har skabt og vil skabe fornyet liv, aktivitet og ikke mindst en fast strøm af fremtidige gode skatteindtægter, der kan hjælpe kommunen til at finansiere en bedre velfærd.

Matti kom til verden på Nørrebro, men flyttede ind i Nicolinelund for godt et år siden.

“Vi kommer fra en lille lejlighed på Nørrebro. Her i Nicolinelund har vi fået en skøn villa på 153m2 med jordvarme og moderne faciliteter hele vejen rundt. At bo tæt på havet omgivet af en æblelund føles som den helt rigtige opvækst for vores børn”, fortæller Christina, der er mor til Matti.

Arthurs far, Søren, er enig.

“Når vi har siddet og skrevet listen med det, vi som familie godt kunne tænke os, så har vi skrevet noget med natur, bæredygtighed, skov, havet, højt til himlen, frisk luft, ro, legekammerater, nærmiljø med skole og indkøb, og så naturligvis flotte rammer med et skønt fælleshus, grønne udearealer og et stærkt sammenhold mellem naboerne.

Alt det, vi har på listen, får vi i Nicolinelund, så det var ikke svært at træffe beslutningen”.

Den Store Æbledag
Arthur og Matti mødte hinanden for første gang til Den Store Æbledag, der afholdes som åbent arrangement i Nicolinelund hvert efterår. Mere end 100 naboer og gæster deltog i den begivenhedsrige dag, hvor programmet for både børn og voksne var tæt pakket med lærerige og sjove aktiviteter i æblernes tegn.

Til de voksne var der foredrag af to eksperter i dyrkning og forarbejdning af æbler.

Fra Københavns Universitets Pometet i Taastrup var Lisbeth Dahl Larsen taget til Nicolinelund for at tale om de særlige æblesorter, som dyrkes i Nicolinelund, og den store forskellighed i smag som de gamle danske æblesorter repræsenterer.

Lisbeth øste ikke bare af sine viden. Hun havde også masser af smagsprøver med, som gæsterne gnaskede i sig med stor begejstring.

Begejstringen var mindst ligeså stor, da dagens anden gæst, Karin Sloth fra Snorremark, knappede flasker med gourmetmost, æblemjød, æblegløgg og æblecider op.

Karin har sin egen æbleplantage ved Roskilde, og hendes prisvindende æblemjød fornøjede ganerne til Den Store Æbledag.

Børnene havde ikke tid til smagsprøver. Når de ikke drønede op og ned ad alleen med æbler på grydeskeer, hyggede de sig med æble-stoftryk, æble-skrælningskonkurrence, maleri og snobrødsbagning.

Den dejlige dag afsluttet med hygge i fælleshuset med hjemmebagte æblekager i alle varianter og kåring af dagens vindere af konkurrencerne.

Det gode naboskab
Igen i år stod det mejslet i granit, at naboskabet i Nicolinelund er noget helt særligt.

Mange af Nicolinelunds beboere havde lagt timevis i planlægningen af Den Store Æbledag.

Eksempelvis arkæolog og nu pensionist Svend Aage Høvids, der stod for koordineringen af alle børneaktiviteter, havde en travl tid op til og på selve dagen.

“Min kone, Birgit, og jeg er nogle af Nicolinelunds bedsteforældre.

Det er en fornøjelse af være en del af dette fællesskab, og vi hygger os med at bidrage til, at æbledagens deltagere fik en dejlig dag,” siger Svend Aage.

Inden for det næste års tid vil omkring 100 familier, par og enlige være flyttet ind i deres nybyggede drømmehuse i Nicolinelunds æblelund. Etape 1 er mere eller mindre fuldt bebygget og beboet nu, og byggeaktiviteten i etape 2 er meget høj.

Så snart den første lokalplan for Nicolinelunds etape 3 er klar, vil Nicolinelund vokse yderligere. Det bliver primært villaer på de mange byggegrunde, men også hyggelige dobbelthuse vil indtage kvarteret.

Naturen bestemmer
Udstykkerne bag Nicolinelund hedder Käte Magdalene Gjørup og Anker Nielsen. De har boet på den gamle Stolpegaard i knap to årtier og har selv stået i spidsen for realiseringen af Nicolinelund på gårdens landbrugsjord.

“Det har været en kæmpe mundfuld”, indrømmer Käte, “men at opleve en dag som Den Store Æbledag, ja, så bliver det hele besværet værd!”

Da de begge har store, grønne hjerter kommer Nicolinelund ikke til at ligne et traditionelt villakvarter. Allerede nu kan man gå en tur i kvarterets første etape og se, hvordan vejene bugter sig organisk mellem husene, og hvordan grønne områder langs vejene og mellem haverne så småt spirer frem.

“Alle er velkommen til at kigge ind i Nicolinelund. Gå ind fra Hybenrosevej og følg så Nicolinevej ind gennem kvarteret.

Kig også ud over marken ned mod havet. Her vil dele af marken ad åre blive omdannet til en frodig eng bevokset med interessante græsser og skønne, vilde blomster. Sammen med grønne udlæg med æbletræer, fyr, tjørn, kræger og vildæbler forbindes området på tværs af hele den nye etape – og giver plads til levesteder for Stevns’ fugle-og insektliv – herunder truede arter”, forklarer Käte M. Gjørup og fortsætter.

“Vi skal jo passe godt på vores vilde bier, guld-og sølvsmede, sommerfugle, frøer og firben, som hver sommer beriger vores naturoplevelser i Nicolinelund. Vi har også ofte besøg af vildtet – ræven, haren, fasanen, agerhønen, egernet og rovfuglene. Herlige små intense naturoplevelser lige midt i hverdagen. Engen med vådområderne og søerne i den nye etape er et vigtigt bidrag til livsgrundlaget for natur og dyr og biodiversiteten, men også for vores trivsel i hverdagen.

Den daglige kontakt til naturen og det at have et sted, der ånder af fred og ro, uden travle trafikanter, det er for mange den rene medicin i en stresset hverdag”.

Udstykkerparret har ladet naturen sidde for bordenden ved alle planlægningsmøder for at bevise, at man sagtens kan udvikle nye boligområder, der også kan give noget tilbage til naturen.

“Vi tænker grønt, fordi vi elsker naturen her på Stevns, og fordi vi gerne vil bidrage.

Men også fordi Arthur, Matti og deres familier slet ikke var kommet til Nicolinelund, hvis ikke vi netop satsede på det gode liv med rammer, der giver trivsel, sundhed og fællesskab, som har omsorg for naturen, som giver små sjove naturoplevelser lige udenfor køkkenvinduet, som har bæredygtige energiløsninger og er båret af en økologisk tankegang.

Det er fremtiden for drengene, og det er fremtiden for Stevns”, smiler Käte Magdalene Gjørup.

Foruden engen vil etape tre fordele sig på fire mindre landsbyer med hvert sit gadekær.

Der er allerede en lang venteliste, men interesserede er ifølge ejerne velkomne til at komme på besøg eller skrive sig på venteliste på Nicolinelunds hjemmeside.

“Vi har en lang venteliste, og vi er meget taknemmelige for at så mange synes om de værdier, som Nicolinelund bygger på. Så vi ser naturligvis frem til snart at kunne give plads til de nye kommende naboer, der tripper for at komme i gang”.

Få mere at vide
Skriv eller ring til Søren Lauritsen, Nybolig. Telefon 61 20 00 23.
TILMELD NYHEDSBREV
Vær blandt de første, der får besked om åbning af nye etaper og events i Nicolinelund.
Besøg os
Tæt på naturen, havet og byen
NATURENS STØRSTE STEMME ER MED OS
Gårdhavehuse for de modne
Presse
"Nybyggeri med naturen som deltager"
Se indslag, hvor Nicolinelunds ejere, Käte M. Gjørup og Anker Nielsen fortæller om deres visioner for Nicolinelund.
"På Stevns bygges både for mennesker og dyr"
Ægtepar vil genskabe natur og give plads til trækfugle, sommerfugle, salamandere og oprindelige plantearter, når de udstykker marken omkring deres gård i Strøby Egede. Alma på 4 år fra Nørrebro er helt med på ideen.
I samarbejde med
Websitet anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og at målrette annoncer. Denne information deles ikke med tredjepart
Tilmeld nyhedsbrev
Vær blandt de første, der får besked om åbning af nye etaper og events i Nicolinelund.